Vilken stil passar ditt hem?

Inredning för hela hemmet

En genomgående stil ger hemmet lugn och harmoni. Likaså en inredning som integreras med husets arkitektur. Om du frågar oss. Viktigast är att du får som du själv vill - stilbrottet är ett underskattat grepp. Men det bör begås med känsla och finess och kräver planering och kunskap.

Kvänum har unika möjligheter att kundanpassa en inredning för varje vrå i hemmet – kök, sovrum, barnkammare, badrum, arbetsrum, bibliotek, vinkällare, grovkök och tvättstuga. Som sagt, du bestämmer var skåpet ska stå.

Liten stilguide

Karl Johan, Jugend, 20-talsklassicism eller modernism. En herrgård från 1800-talet, en sekelskiftesvåning, en 20-talsvilla eller funkis från 30- och 40–talet - varje tid har sin arkitektur och känsla. I över nittio år har Kvänum breddat och fördjupat sin kunskap om traditionella stilar. Vi platsbygger levande historia, förhöjer känslan.

Kvänum är känt för sina stabila luckor och lådor med gerade hörn. Innanförliggande modeller accentuerar arkitektur från sekelskiftet 1900. Från 20-talet och fram är det falsade modeller som gäller. Vi förenar historisk trohet och känsla med modern kvalitet och funktion. Skandinavisk enkelhet och tidlös skönhet utmärker våra traditionella inredningar. De gör sig lika bra i gamla hus som nya.

Sekelskifte

1800-talet var stoppat och mörkbetsat med medaljongtapeter, stuckatur, tunga textilier, sjödränkt ek och ciselerade vred. Vare sig man kallar det Karl Johan, Empire eller Biedermeier. Mot slutet av seklet hände saker. Det började med Arts and Crafts i England och fortsatte med Jugend, Secession, Stile Floreale, Art Nouveau eller Liberty Style – kärt barn har många namn.

Luft och ljus, skrev Strindberg. Med böljande linjer och slingrande rankor gjorde sekelskiftet entré. I Sverige återupptäcktes det gustavianska arvet. Inredning och inventarier ljusnade. Carl Larssons akvareller från Sundborn var idealet. Det är lätt att bli inspirerad.

Läs mer
Innanförliggande modell, Broby, i miljö från tidigt 1900-tal.
Närbild av innanförliggande lådfronter med tidstypiska lister som avdelare mellan lådorna
Innanförliggande luckor målas för hand på ask.

Vi på Kvänum ser till helheten – hemmets stil i stort, rummets yta, höjd i taket. Profilerade luckor och lister, krönlist i hålkäl, breda foder, pelare, fasat kakel och v-spont på väggen utgör verksamma beståndsdelar i en stil från sekelskiftet. Liksom val av material – knoppar i porslin, skålade handtag i tenn, en ho i keramiskt material och en skiva i marmor ger Belle Époque så det sjunger om det.

Tidstypisk konstruktion

Fram till tidigt 1900-tal platsbyggdes inredningar och typiskt för dessa var att luckor och lådor låg innanför skåpstommen. Dessa sk innanförliggande inredningar kännetecknas i Kvänums utförande av att inga genvägar har tagits för att förenkla denna traditionella produkt. Konstruktionen är helt annorlunda än ordinära moderna kök eller enklare traditionella versioner.

Utöver luckornas placering innanför stommen är andra tidstypiska detaljer för sekelskiftet att luckor och lådfronter avdelas sinsemellan av tidstypiska lister liksom att luckorna slår emot skåpsbotten istället för t ex enklare pinnar. Den platsbyggda känslan sitter också mycket i att dessa modeller ofta inramas av utanpåliggande golvlister istället för normala sparksocklar. Gångjärnen är även på traditionellt manér synliga och ger en extra god öppningsvinkel.

Handmålning

Kvänums innanförliggande modeller är i de flesta fall varsamt handmålade på ask som är både hårt som träslag och ger en vacker ådring under handmålningen. Stommarna färdigmålas alltid efter montering för att ge det genuint platsbyggda utseendet.

Sortiment

Kvänum erbjuder flera innanförliggande luckmodeller som skiljs åt sinsemellan av varierande ramprofiler och speglar, allt för att passa olika arkitektur och olika stil i fönsterkarmar, dörrfoder, stuckatur, etc. Till dessa modeller räknas Sundby, Broby, Dalby, Vikby, Forsby och Utby.

Kvänums formstabilitet kontra massiva luckor

Viktigast för livslängden är Kvänums unika formstabila luckkonstruktion med gerade hörn. Istället för sprickbildningar i möte mellan ram och ramfyllning samt kontinuerligt behov för justering av kärvande luckor och lådfronter som är vanligt med massiva luckor vid temperatur- och fuktförändringar så minimerar Kvänums konstruktion denna risk nära helt.

20-talsklassicism

Redan kring 1910 märks en mild reaktion mot sekelskiftet. Stilen blev stramare och mindre ornamenterad, färre rankor och blad med andra ord. 20-talsklassicism har den kallats. Husen hade referenser till antiken och svenskt 1700-tal i form av pilastrar och lunettfönster. Här fanns en påfallande känsla för färg och material.

Egnahemsbyggandet tog fart, kataloghus började bli populära och en standard växte fram. Interiörer i hus och stadslägenheter blev enklare och slätare. Inredningen skulle vara praktisk och hygienisk. 20-talsklassicismen föregrep funkisen. Men fortfarande dröjde sekelskiftet kvar. Höga skåp och luckor med släta fyllningar och enkla profiler, marmor, kvadratiskt vitt kakel med smal fog, panel i pärlspont och schackrutigt golv signalerar 20-tal.

Läs mer
Falsad modell, Essen, i miljö från 1920-tal
Falsade lådfronter ger ett nätt utseende eftersom halva luckan går in i skåpet.

Tidstypisk konstruktion

Skåpsinredningar från denna period karaktäriseras av att halva luckan går in i stommen och den andra halvan ligger utanpå stommen, en så kallad överfalsning. Denna konstruktion möjliggjordes av ny gångjärnsteknik och medgav att man kunde dölja skarvarna mellan luckor och stommar. Konstruktionen var helt dominerande fram till 1970-talet. Kvänums falsade inredningar är konstruerade precis så.

Falsningen ger luckan ett nätt utseende med synliga gångjärn och en stor öppningsvinkel. Liksom de innanförliggande modellerna från sekelskiftet karaktäriseras dessa av att luckor och lådfronter på traditionellt vis avdelas sinsemellan av tidstypiska lister. Dessa modeller kan fås med indragna sparksocklar eller utanpåliggande golvlister som löper runt rummet.

Sprut- eller handmålning

De falsade luckmodellerna finns både sprut- eller handmålade på ask som är både hårt som träslag och ger en vacker ådring under målningen. De falsade modellerna kan också fås i olika träslag och yt­behandlingar.

Sortiment

Kvänums falsade luckmodeller skiljs av olika rambredder, samt rundade eller raka inner- och ytterprofiler på ramen för att passa olika arkitektur och stil. Till dessa modeller räknas Sparre, Essen, Kruse, Linné, Trolle, Banér och Tegnér.

Kvänums formstabilitet kontra massiva luckor

Viktigast för livslängden är Kvänums unika formstabila luckkonstruktion med gerade hörn. Istället för sprickbildningar i möte mellan ram och ramfyllning samt kontinuerligt behov för justering av kärvande luckor och lådfronter som är vanligt med massiva luckor vid temperatur- och fuktförändringar så minimerar Kvänums konstruktion denna risk nära helt.

Funkis

Stockholmsutställningen 1930 markerade modernismens genombrott i Sverige. Praktiskt var vackert - enkla former, rena ytor. Borta var slingorna, rankorna, ornamenten. Funktionalismen blev funkis i folkmun. Möblemang och textilier hängde ofta med från sekelskiftet. Men i ett rum regerade funkisen med räta linjer och släta ytor – köket blev ett litet laboratorium. Nya material introducerades. För rätta funkiskänslan ordinerar vi skåp med överfalsade luckor och glaslådor för torrvaror, slätt kakel, diskbänk i rostfritt, strömbrytare i bakelit och snäpphandtag i stål.

Retro

Vissa idéer är för goda för att skrotas. När vi en gång i tiden ritade köksluckan Banér räknade ingen med att den skulle sitta kvar in på 2000-talet. Innan den adlades hette luckan Slät. Stilen var stram. Det var 40- och 50-tal. Folkhemmet tog form. Kvänums retroserie är fortsättningen på funkis; enkel, rak och praktisk.  Vinklade skåp med grundare hyllor nertill och skjutlucka är ett måste. Under ytan döljer sig vårt förstklassiga hantverk.

Läs mer
Falsad lådfront (Banér) i närbild, här med sinkade hörn.
Vinklade skjutdörrar på överskåp i retrostil samt sinkade smålådor.
Retro-handtag i valnöt.

Retro – falsade luckmodeller på annat vis
Kvänums retrostil bygger på luckorna Banér och Trolle, falsade luckmodeller som kännetecknas av att halva luckan går in i stommen och den andra halvan ligger utanpå stommen, en så kallad överfalsning. Falsningen ger luckan ett nätt utseende med synliga gångjärn och en stor öppningsvinkel.

Inspirationsgalleri

Innovation

2000-talets första år såg en radikalt ny design. På ett sekel har köket förvandlats från beredningsplats till salong där värdfolket umgås med sina gäster. De nya technoköken i kompositmaterial karaktäriseras av minimalism med släta ytor, dolda funktioner och öppna planlösningar.

Ingen trend existerar i ett vakuum. Den nya minimalismen hämtade sin inspiration från italienskt 50-tal och inte minst från det amerikanska Case Study-projektet, en serie experimenthus som uppfördes decennierna efter andra världskriget. Glashusen som klänger i klippbranterna över Stilla havet i Los Angeles och San Franciscos omgivningar har numera kultstatus. Case Study-estetiken stod i sin tur under stark påverkan av gles och sparsmakad japansk inredningskonst.

Läs mer
Heltäckande modell, Brahe, målad på ask.
Heltäckande lådfronter med handtag, Brahe målad på ask.
Heltäckande lådfronter utan handtag, Brahe vitbonad ek
Heltäckande lådfronter med integrerat grepp, Grip rökt ek espresso

I korsningen mellan det stramt minimalistiska och nordiskt rena finns Kvänum Innovation – avancerad design, noggrann ingenjörskonst och äkta hantverk i väl avvägd förening. Kvänums innovativa stil har belönats med ett antal designutmärkelser och våra inredningar har valts till flera uppmärksammade arkitektoniska objekt. När man granskar detaljerna framträder de unika egenskaperna.

Innovativa inredningar kan se snarlika ut. Men det som på ytan och vid en snabb anblick ter sig lika, visar sig vid en närmare granskning vara en annorlunda produkt. Små detaljer i design, konstruktion och material gör stor skillnad för både den visuella och praktiska upplevelsen.

Väl definierade solitära enheter ger ett rent uttryck. Smala, linjerade springor mellan luckor och lådfronter skapar distinktion.

Tunna bänkskivor förstärker det rena formspråket och möbelkänslan. Öppna planlösningar ges en rumslig avgränsning och en harmoniskt enhetlig bakgrund genom ett unikt system av väggpaneler.

Kvänum Innovation kombinerar ett stilrent formspråk med värmen i materialval och äkta hantverk. Omsorgen om detaljen går igen i allt vi gör. Det ger våra inredningar en helt igenom egen karaktär.

 

Design med eller utan handtag?

Våra heltäckande modeller i innovativ stil utgörs av Brahe, Lindö och Hamilton. Brahe och Lindö är släta luckor, och Hamilton är en ramlucka. Dessa luckor finns i en rad olika träslag och ytbehandlingar. Luckmodellernas uttryck definieras också starkt genom val av handtag och knoppar. Om man istället önskar en helt handtagslös design kan samtliga levereras med såväl manuell pushout eller el-pushout.

Design med integrerat grepp

På vår luckmodell Grip är greppet, normalt i massivt trä, integrerat i luckan. 
Grip kan levereras i en rad olika träslag och ytbehandlingar.

Inspirationsgalleri

Vår expertis

Hur vill du ha det? Kvänums inredare är kunniga, erfarna och noggranna. Med ögon känsliga för stil. I nära samarbete med dig föreslår vi tänkbara lösningar. Inredningen från Kvänum kommer att finnas i ett enda ex – ditt. Tala om limiterad upplaga.

Läs mer

Inredaren avsätter den tid du behöver. I ett första steg går vi genom frågor kring arkitektur, rum, ljus, ergonomi, material och stil. Hur lever du i ditt hem? Vi gör gärna ett besök för att på ort och ställe inventera dina behov och förutsättningar. I nästa steg rekommenderar vi våra certifierade hantverkare för bästa möjliga resultat.

Processen som följer liknar inte sällan en passion. Man blir förvånad. Inredning kan väcka starka känslor.