Om Kvänum

Kvar i Kvänum

Som liten lärde han sig allt om läder, pliggar och randsöm. Gustav Johansson från Skattegården i Jung var son till en skomakare. Tidigt började han hjälpa sin far med att tälja läster i trä. Gustav var trätagen. När det var dags sattes han i snickarlära. I tio år var han byggnadsarbetare och möbelsnickare. 1923 öppnade han eget på Åsbogatan i Kvänum.

Läs mer
Rune Jonsson, Göran Svensson, Karl-Erik Johansson, Gustav Johansson

Den faluröda kåken står där än med hyvelbänk och spån på golvet. Gustav arbetade med hatten på och pipan i mun. Ljuset föll in genom fönstret då som nu. Gustav knackade ur pipan och stampade ut glöden, skylten med texten Rökning förbjuden sitter fortfarande kvar på väggen.

Första köket tillverkade Gustav åt hustru Annas föräldrar på 20-talet. På 30-talet snickrades vävstolar till fattigvården i Malmö. Sjuttio år senare levererade vi samtliga kök till Turning Torso i samma stad. Vår historia är en del av berättelsen om hur det moderna Sverige blev till.

1964 vann vi utmärkelsen Årets kök. Det har blivit många priser sedan dess. Idag finns våra kök och inredningar i franska slott och orientaliska palats, i Londons Shoreditch och på New Yorks Manhattan, bland danska sanddyner och i svenska talldungar.

Och själva är vi kvar i Kvänum, på andra sidan gatan med historien inom synhåll och traditionen på gångavstånd.

Filosofi

Min smak är enkel. Jag nöjer mig alltid med det bästa.

                                                             Oscar Wilde

Vår filosofi är enkel. Det enda som duger är äkta vara, form och funktion i skön förening. Vi vänder oss till den medvetna kunden. Det är inget att hymla med - vi vill vara bäst på kök, bad och förvaring. Hos oss skulle den brittiske diktaren och dandyn känt sig som hemma - fick han välja hade Oscar Wilde kommit ut ur en garderob från Kvänum.

Miljö

Kvänum ligger på den västgötska slätten, mitt i landskapet. Vi ser årstiderna komma och gå. I maj slår lärkan sina torra drillar i skyn, i november kommer träden som skepp ur diset. Det är nära till naturen.

Vi arbetar nästan uteslutande med naturmaterial - trä, skinn, ull, bomull. Vårt formspråk har utvecklats i samspel, i samtal med naturen. Vi har naturen att tacka för mycket och vet att vi måste vara rädda om miljön.

Läs mer

Tre aspekter av miljöarbetet är särskilt viktiga för Kvänum:
 

Minimerat miljöavtryck

Forskningen har ett mått för miljöpåverkan: ekologiskt fotavtryck. Den rika världen har länge levt på stor fot. Kvänum är på tårna för att prioritera arbetet med att minska sin miljöpåverkan.


Förnybara material

Kvänums inredningar präglas av träet – ek, ask, alm och valnöt. Vi arbetar enbart med certifierat skogsbruk. Träet kombineras med äkta läder, ull och bomull.


Produkter som blir vackrare med åren

Det viktigaste vi kan göra för naturen är att investera i kvalitet - tillverka inredningar som håller måttet och åldras med stil.

 

Läs mer i "Vårt tack till naturen." 8 sidor (0.9 mb)

Hovleverantör

Kvänum är Kunglig Hovleverantör, ett förtroende vi varsamt och vördsamt vårdar oss om. Vi ser det som ett slutgiltigt bevis för vår kvalitet. Som kund hos Kvänum är du lycklig innehavare av en exklusiv produkt. Du tillhör alltid, kunglig eller ej, en utvald skara.

Samarbetspartners

En inredning från Kvänum är sällan bara snickerier utan oftast en färdig helhetslösning inklusive t ex vitvaror, bänkskivor och blandare. 

Kvänum ställer därför högsta krav på de företag som vi väljer som samarbetspartners. Nedanstående företag är ett urval av de företag vi samarbetar med och som delar våra värderingar och kvalitetskrav.

Läs mer

Vitvaror

Kvänum samarbetar med ett flertal av världens ledande vitvarutillverkare, allt för att kunna erbjuda rätt produkter beroende på stil och behov. Sortimentet inkluderar både inbyggda och fristående produkter.

Gaggenau
Siemens
Miele
AGA
Bertazzoni
La Cornue
Ilve
Gutmann
Lacanche
V-zug
 


Blandare

Kvänum samarbetar med ett urval ledande tillverkare av blandare.

Dornbracht
Hans Grohe


Montering

Alla Kvänums butiker arbetar med noggrannt utvalda montörer som har lång erfarenhet av att arbeta med Kvänum och får löpande fortbildning på våra produkter.
För mer information om montering, kontakta din lokala återförsäljare.


Inredning

Orrefors / Kosta Boda
Sandbergs Tapeter
Bolon
Kasthall

 

Hustillverkare

Inredning från Kvänum ingår i ett urval ledande hustillverkares leveranser i Sverige.

Blooc hus
Ross
Sävsjö Trähus
Villa Varm
Willa Nordic

45 snabba fakta

Lär dig snabbt det viktigaste om Kvänum genom 45 korta fakta om vårt arbete.

Läs mer

Kontakt

Huvudkontor
Kvänum Kök AB
Box 8
SE-535 21 Kvänum

Tfn: +46 (0)512-797700

Fax: +46 (0)512-797720
E-post: info@kvanum.com

För kontaktinformation till våra butiker, se “Utställningar”

Läs mer

Kökets hus, Fabriksutställning i Kvänum

Kökets Hus

Bystorp

SE-535 92 Kvänum

Tfn: +46 (0)512-298 90

Fax: +46 (0)512-298 98

Öppettider: Besök Kökets Hus egen sida under "Utställningar" för information om öppettider.
Kökets Hus ligger intill E20 mellan Vara och Skara.


Intresserad av att jobba på Kvänum?

För tillfället söker vi inte personal men lägg gärna in en intresseanmälan via länken nedan.
Klicka här för att se våra lediga tjänster och för att göra en intresseanmälan
 

Läs mer